Selasa, 7 Mei 2013

Bau badan berpunca daripada aktiviti mikrob menguraikan kandungan peluh. Hapuskan habitatnya dengan kain sintetik.

Tips: Jaga kebersihan ketiak
Ye, seperti yang telah disebutkan bahawa ketiak adalah bahagian yang kritikal berkaitan dengan bau badan; di sinilah mikrob banyak terkumpul, dan apabila kita berpeluh, koloni ini menguraikannya. Mikrob memang sukar dihapuskan 100%, namun saki bakinya akan sentiasa membiak setiap saat sepanjang masa berterusan. Tanpa habitatnya (kerana kita sudah hapuskan menggunakan kain sintetik), pembiakannya terkawal, yang hasilnya tidak banyak aktiviti menguraikan peluh.
Usaha-usaha berterusan harus dijalankan, jadi dicadangkan agar kita sentiasa menjaga kebersihan ketiak kita. Bagi mereka yang bekerja di pejabat sama ada pejabat swasta mahupun kerajaan, adalah dicadangkan agar memberish ketiak pada waktu rehat tengahari, caranya:
  • basahkan ketiak dengan sedikit sahaja air sabun, ya setakat basah sahaja,
  • bersihkan dengan kain tuala kecil yang lembab, atau tisu tandas,
  • keringkan, dan spray dengan body splash yang dicadangkan.
Bagi pengguna kain sintetik di rumah, tidak menjadi masalah kerana boleh sahaja mandi pada waktu tengahari selepas berpeluh mengurus rumah dan sebagainya.
Cadangan ini adalah sebagai bantuan tambahan bagi memastikan tidak timbul bau badan menjelang waktu bertugas sebelah petang. 

Terima kasih kerana menggunakan kain sintetik.
***************************************

Untuk mereka yang komited menjaga kecantikan muka - hapuskan kesan-kesan parut akibat luka, jerawat dan sebagainya, merawat pecah-pecah tumit. 

Hubungi: wsap 019-2248404 atau sms 013-3377 242


Tiada ulasan: